In memoriam

U petak, 25. septembra, biće organizovano memorijalno veče u čast Mariu Đaniću iz Bačkog Monoštora, koji je iznenadno preminuo u svojoj 38-oj godini,  08. jula 2015. Okupljanje njegovih prijatelja i poznanika biće upriličeno u Godo Pub-u, sa početkom od 20h.

Mario je rođen u Somboru, 23. novembra 1977. godine, najveći deo života proveo je u Bačkom Monoštoru, a živeo je i u Novom Sadu, Beogradu, Prištini, pa i u Homsu i Bengaziju (Libija). Bio je predani pregalac za lokalnu zajednicu, kulturu, sport, ekologiju... Nakon završene Gimnazije u Somboru, bio je godinu dana student na Ekonomskom fakultetu u Prištini, ali je prevladala ljubav prema umetnosti, pa se prebacuje na Filozofski fakultet – istoriju umetnosti, gde je stekao mnoštvo prijatelja, kao i svuda gde se pojavio. Svojevremeno je radio kao turistički vodič za vodeće domaće turističke agencije. Svoja iskustva u receptivi kasnije je kao član UG „Podunav“ preneo i na svoje prijatelje i saradnike i doprineo razvoju turizma u Bačkom Monoštoru.

Spojivši posao i zadovoljstvo, mnogo je proputovao i obišao brojne gradove, manastire, svetilišta, arheološka nalazišta... Tokom jednog od putovanja,  uspeo se i na Olimp, što je jedan od poduhvata na koga je posebno bio ponosan.

Radio je i kao koordinator Centra građanskih aktivnosti, pri Mesnoj zajednici Bački Monoštor. U ovom periodu, kao i ranijih godina, uključen je u društveni život Monoštora, kroz projekte i aktivnosti čiji je cilj unapređenje života u lokalnoj zajednici. Kao jedan od osnivača udruženja za mlade „Propeler“ i Udruženja za razvoj turizma „Podunav“, učestvovao je u osmišljavanju i izgradnji Eko rekreativnog centra, koji je i danas omiljeno mesto za okupljanje dece i mladih, posete turista, đačkih ekskurzija, učionica u prirodi i mesto održavanja „Regeneracije Dunava“. Jedan je od inicijatora i organizatora ovog ekološko-muzičkog festivala, kome je i dao ime – Regeneracija, a zaslužan je i za večito pozitivne vibracije ove manifestacije, jer je u nju ugradio veliki deo svoga bića. Inicijativom nevladinih organizacija sa kojima je sarađivao, prostor eko-centra nosiće njegovo ime.

Kroz brojne izložbe, edukacije, radionice, akcije uređenja javnih prostora, koncerte i slične manifestacije, oblikovao je kulturni život lokalne zajednice.

Svima je bio na raspolaganju, da pomogne, sasluša i oraspoloži. Uvek ćemo se sećati njegovog nesebičnog i volonterskog zalaganja za svoje bližnje i lokalnu zajednicu, neiscrpne energije i čvrstog zagrljaja, kojima je pokrenuo ne samo svoju okolinu, nego i ceo svet.         

 

Neka mu je večna slava!

Admin | 23. 9. 2015.