Kućni ljubimci

Povesti svog kućnog ljubimca na odmor je zabavno. Uostalom oni su i deo porodice. Ukoliko putujete iz inostranstva i planirate povesti Vašeg kućnog ljubimca na put u Monoštor, za unošenje kućnih ljubimaca u Republiku Srbiju potrebno je veterinarsko uverenje o poreklu i zdravlju životinje, izdato od strane nadležnog organa zemlje porekla. Dokument treba da bude preveden i na srpski jezik.

, Bački Monoštor

Psi, mačke i krznašice

Za pse, mačke i krznašice potreban je dokument pasoš izdat od strane ovlašćenog veterinara određene zemlje, kojim se potvrđuje: da je kućni ljubimac vakcinisan ili revakcinisan protiv besnila registrovanom inaktivisanom vakcinom koja sadrži najmanje jednu antigensku jedinicu po dozi (WHO standard) i koja je urađena u skladu sa uputstvom proizvođača vakcine, u slučaju da se radi o kućnom ljubimcu starijem od tri meseca; da je protekao 21 dan od dana vakcinacije, u slučaju prve vakcinacije protiv besnila; da je kućni ljubimac od rođenja boravio na istom mestu i nije bio u kontaktu sa divljim životinjama koje su mogle biti izložene infekciji ili se kreće u pratnji majke od koje je još uvek zavisan, u slučaju da se radi o kućnim ljubimcima koji su mlađi od tri meseca i nisu vakcinisani.

Bački Monoštor

Za vlasnike pasa mogućnosti šetnje su nebrojive. Ali ne zaboravite da držite svog psa na povodcu u svako doba, jer mu pažnju mogu odvući razne životinje iz šume.

Ostale životinje

Beskičmenjaci (izuzev pčela i rakova), ukrasne tropske ribice, vodozemci, ptice (izuzev živine), gmizavci i sisari (glodari i domaći kunići)

Za nekomercijalno kretanje nabrojanih životinja potrebno je da te kućne ljubimce prati uverenje (sertifikat) kojim se potvrđuje da su ispunjeni veterinarsko-sanitarni uslovi za njihovo nekomercijalno kretanje.

Životinje koje tursiti unose u Srbiju ili ih prevoze preko teritorije Srbije ne podležu karantinu, ali podležu obaveznom pregledu od strane granične veterinarske inspekcije, bez obzira što poseduju odgovarajuće veterinarsko uverenje. Za izvršeni pregled od strane granične veterinarske inspekcije naplaćuje se propisana taksa.

Bački Monoštor

Važeći propisi iz ove oblasti drugačiji su za svaku državu i informacije možete naći na: veb stranici Ministarstva spoljnih poslova Republika Srbije.

Kao i na telefone:

  • Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu, Odeljenje za međunarodni promet +381 11/2602 634, +381 11/2602 498 iGranična inspekcija +381 11/2602 774.

Prijavite se na naše vesti