Vreme

Monoštor ima umereno kontinentalnu klimu koju karakterišu hladne zime i topla leta, sa dobro raspoređenim padavinama i kratkim prelaznim godišnjim dobima. Letnji meseci od juna do avgusta nude lepu vruću klimu i malo kiše, a zimi meštani često idu na klizanje na neki od Dunavskih rukavaca.

, Bački Monoštor

Proleće i leto

U proleće (od marta do maja) prosečna temperatura je od 15 do 18 stepeni. Najugodinije deo proleća je oko prvomajskih praznika. Šetnja šumom i boravak u prirodi idelana su sugestija za ugodan vikend odmor.

Tokom leta (od juna do početka septembra) prosečna temperatura je oko 23 stepena. Tokom leta mogući su i vrući dani pa je tako moguće da i u Monoštoru osetite tropski dan sa temperaturom preko 30 stepeni. Tih dana savetujemo Vam da se rashladite na jednom od 7 vikend naselja u okolini Monoštora.

Bački Monoštor

Jesen i zima

Jesen je neznatno toplija od proleća. Dnevna temperatura u kasnu jesen je oko 10 stepeni i česti su mrazni dani. U novembru možete posetiti manifestaciju "100 fela rakije Jugoslavije" i ugrejati se degustacijom ove delicije.

Najhladniji monoštorski dani su tokom decembra i januara. Prosečno u toku zime Monoštor je 18 dana pokriven snegom.

Kada da posetim Monoštor?

Ne postoji savršen momenat kada da posetite Monoštor. Proleće je idealno zeleno. Leto je idealno za vikend predah i odmor. Jesen nudi šaroliki pejzaž boja prirode i uživaćete šutajući otpalo lišće.

Bački Monoštor

Garderoba prilagođena vremenu

Monoštor se nalazi u kontinentalnom pojasu gde su proleća umereno topla, a leta vruća. Ono na šta trebate voditi računa ukoliko Monoštor posećujete tokom toplog perioda su komarci. Monoštorci u šali kažu da su komarci u Monoštoru veliki kao rode stoga se pripremite za pravu najezdu komaraca u predvečernjim satima.

Jesen je doba kada Monoštor menja boju i Monoštorci se užurbano priremaju za predstojeću zimu. Jeseni su umereno tople i kišovite sa češćim Miholjskim letima. S druge strane od druge polovine oktobra počinje značajno zahlađenje. Zime su u Monoštoru hladne. Nekada se temperatura spusti i do -20 stepeni. Stoga pripremite toplu odeću. Kada se temperatura spusti niže od 0 i tako potraje nekoliko dana, jedan od nezaobilaznih rekvizita su klizaljke.

Prijavite se na naše vesti