Sto fela rakije Jugoslavije

Jednog tmurnog jesenjeg dana, dok smo žalili za lepim vremenima bratstva i jedinstva, shvatili smo šta je to, što može ponovo da izgradi tako ljubljeno bratstvo i jedinstvo. Narode i narodnosti, pa to je RAKIJA! Odjednom, dan se prolepšao, život je opet bio lep, a nade za bolju budućnost više nam nije nedostajalo. Empirijskom metodom, kasnije smo dokazali, što su nam i mnogi drugi istraživači potvrdili, da je upravo ova supstanca, nastala iz čiste prirode, tečna esencija bratstva i jedinstva, ona koja gradi mostove, povezuje ljude, ruši barijere i briše naizgled nepomirljive razlike. 

, Bački Monoštor

Manifestacija

SFRJ (Sto Fela Rakije Jugoslavije) je manifestacija koja se održava povodom 29. novembra – Dana republike, praznika Stare Jugoslavije”. Uz predstavnike iz svih bivših jugoslovenskih republika, svoje fele” rakije predstavljaju proizvođači iz Bačkog Monoštora i okruženja. Na SFRJ Rakijadi intonira se himna Jugoslavije, sluša se muzika iz doba SFRJ, obavezan je i dress code koji uključuje titovku i crvenu maramu.

Bački Monoštor

Rakija

Reč rakija je arapskog porekla i potiče od reči al-rak, što u slobodnom prevodu znači znoj. U naše krajeve je stigla sa Turcima u 14. ili 15. veku. Znanje o procesu destilacije brzo se širilo po Evropi i u mnogim zemljama započela je proizvodnja destilovanih alkoholnih pića koji su nazivani Voda života. Otkrivanje pravog porekla određenog alokoholnog pića nije nimalo lako pošto su recepti postali deo nacionalnog ponosa. U XV veku počinje proizvodnja nacionalnih pića” u zemljama Evrope i to džina u Engleskoj, šnapsa u Nemačkoj, akvavita u Skandinaviji, vodke u Rusiji i Poljskoj, i RAKIJE na Balkanu.

Bački Monoštor

Monoštor

Monoštorci su poznati proizvođači voćne rakije. Svaki domaćin ima veću ili manju količinu ove kapljice za različite prilike. Najomiljenija je kajsijevača, dunjevača, kruška, a tu su i šljiva i loza. Za one koji žele da probaju nešto malo neobičnije, tu je rakija od divlje kruške, žužula, kupine, višnje i trešnje, a posebna kategorija je dudara. Pre sedamdesetak godina, ulice Monoštora bile su prepune stabala duda, zbog uzgoja svilene bube, koja se hranila lišćem ovoga drveta. Sočni crni i beli plodovi ove biljke koristili su se za spravljanje rakije, koja je izuzetno jaka i specifične arome.

Prijavite se na naše vesti