Bodrog fest

Od 2005. godine, drugog vikenda avgusta u Bačkom Monoštoru se održava festival kulture i tradicije Bodrog fest. Značaj ove manifestacije ogleda se u promociji kulturnog nasleđa i prirodnih bogatstava sela. Osnovna ideja je da se kroz stare zanate, domaće proizvode, tradicionalna jela, piće, običaje, nošnje, igre i pesme, kao i prirodne lepote SRP Gornje Podunavlje ovo selo gostima predstavi kao turistička destinacija.

, Bački Monoštor

Program

Tokom dva dana festivala, Bački Monoštor poseti preko 10000 ljudi iz zemlje i inostranstva. Mnogobrojni gosti tom prilikom mogu da degustiraju tradicionalne gurmanluke na čelu sa ribljim paprikašem, perkeltom, pečenom ribom, paprikašem od divljači, a da ne zaboravimo i čuvenu gibanicu sa makom i orasima. Tokom manifestacije, u selu su izloženi mnogobrojni proizvodi starih zanata, ručni radovi, kao i ostali domaći proizvodi, karakteristični za Bački Monoštor i okolinu.

Ceo program manifestacije je raspoređen u dva dana. Prvoga dana manifestacije organizuje se takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša – Bodroški kotlić, tokom koga svoje umeće u pripremi ovog specijaliteta predstavi preko stotinu kuvara, a sve se dešava uz čuvene tamburaše.Drugoga dana manifestacije, program počinje od jutra, sadržajima za decu, a zatim nastupaju fijakerijada, nastupi umetnika i kulturno-umetničkih društava, nastupi horova i solista u crkvi, koncerti tamburaša i program za mlade – Bodrog by night.

Bački Monoštor

Organizacija

Glavni organizator manifestacije je Mesna zajednica Bački Monoštor, u saradnji sa monoštorskim udruženjima građana i podršku Grada Sombora i AP Vojvodine.

Bački Monoštor

Ekološka svest

Jedan od značajnih segmenata na kojima se bazira turistička ponuda Monoštora, jeste jedinstvo prirode i kulture. Kao idealan način za adekvatno predstavljanje kulturnih, istorijskih i ekoloških znamenitosti sela, pa i celog Grada Sombora, prepoznate su manifestacije koje se organizuju u Monoštoru, a među njima svakako prednjači festival tradicije i kulture Bodrog fest.

Još jedna od dimenzija festivala je i promovisanje i razvoj ekološke svesti, sa posebnim akcentom na očuvanje i zaštitu životne sredine u Specijalnom rezervatu prirode Gornje podunavlje i novoproglašenom UNESCO rezervatu biosfere Bačko Podunavlje

Prijavite se na naše vesti