Gastronomija

Gastronomija je jedna od najatraktivnijih turističkih ponuda ovog područja i najlepši način da upoznate kulturne Gornjeg podunavlja.

, Bački Monoštor

Tajne bačke kuhinje

Vojvođanska ravnica je bogata velikim brojem naroda od kojih svako ima svoju nacionalnu kuhinju, a svako selo nešto tipično svoje, pa čak i svaka domaćica ima neku svoju kulinarsku tajnu koju je dobila u nasleđe ili je sama otkrila i koju brižljivo čuva. Način života ljudi, osnovna zanimanja i delatnosti u Monoštoru i Gornjem podunavlju odredio je Dunav.

Ono što je specifično za našu kuhinju je velika upotreba sušenog mesa i razni dunavski specijaliteti. Kao posebni specijaliteti nastali u procesu klanja svinja su: kobasice, kulen, krvavice, švargla, dimljena šunka, domaća slanina, topljena mast, čvarci, pihtije i dr. Od slatkih jela pravljene su štrudle, gibanice, krofne, rezanci s makom, egomboce, kompoti, orasi i med. Kolači su pripremani od belog brašna. Od dunavskih specijaliteta izdvojili su se perkelt, marinirana dimljena riba, pečena riba na žaru, pržena riba na tanjirači, pohovana riba i naravno nezaobilazni i nadaleko čuveni riblji paprikaš.

Gurmanima pored ribljeg i drugih paprikaša, preporučujemo dimljenu mariniranu deveriku i kulen od divljači.

Bački Monoštor

Riblji paprikaš

Još od kada je Bački Monoštor formiran kao naselje Monoštorci su koristili sve čari Dunava i bavili se ribolovom.

Time su svoju kuhinju dugovečno vezali za Dunav i njegove rukavce.

U večitom rivalstvu somboraca, apatinaca, osječana i monoštoraca u kuvanju ribljeg paprikaša teško je biti objektivan. Međutim, veb tim BackiMonostor.rs portala mora naglasiti (i ostati objektivan) da monoštorski kuvari redovno osvajaju nagrade u pripremanju dunavskih specijaliteta sve od Beča do Beograda.

Ukoliko želite izaći na crtu sa monoštorskim kuvarima u kuvanju ribljeg paprikaša, pozivamo Vas da se prijavite na tradicionalno takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša prvog dana Bodrog festa ili da učestvujete na Pecaroškom balu.

Šokačka kuhinja

Šokačka narodna kuhinja je poznata po nekoliko specijaliteta: štrudla s rogačem, cimetom i jabukama, štrudla bundevara, žganci (jelo od kukuruznog brašna), zatim lokšice (krofne), šokačka gibanica, prisnac, skorupača, uzlivanca, krumpir čorba s lakumićima, salaški paprikaš, salenjaci sa pekmezom.

Romska kuhinja

Romska kuhinja izrazito je bogata mesom i raznim dunavskim specijaltitetima. Jedno od najukusnijih jela romske kuhinje je Ciganska pogača ispečena u zemljanoj peći.

Bački Monoštor

Veselje uz kazan

Kod nas je rakija neizostavno piće u mnogim životnim prilikama i u svakodnevnom životu, a njena proizvodnja ima dugu tradiciju.

U mnoštvu specijaliteta istakla se medovača koja je pak prava rakija od meda. Med se u kaci razblaži sa vodom i ostavi da vri, a kad se vrenje završi peče se kao i svaka druga rakija, a može se raditi i prepek. Naravno da se može piti kao „mlada” rakija, ali sigurno da je mnogo bolja i lepša kad neko vreme odstoji u drvenom buretu, kao i svaka druga.

Sve naše vesele specijalitete možete okusiti krajem novembra svake godine. UG Podunav i MZ Bački Monoštor uspešno organizuju manifestaciju Sto fela rakije Jugoslavije na kojoj i Vi možete izlagati Vašu felu rakiji ili jednostavno doći i okusiti jednu od mnogih naših.

Vino

Pre Drugog svetskog rata vinograda je bilo mnogo – i u polju, i po kućama, i u baštama. Ljubav prema grožđu i vinu ovde su donele i ostavile Dunavske Švabe. Pomenuti Nemci su vinograde radili sa puno truda i ljubavi, tako da je, po njihovom odlasku iz sela, trebalo nastaviti sa negovanjem i održavanjem vinograda. Naseljavanje novih stanovnika – paora, praćeno je daljim povećanjem broja vinograda. Vinom su se punila burad u podrumu koji je mirisao na sumpor. Točilo se i pretakalo da bude bistro kao suza, a kvalitet hvale vredan. Hvalili su vino zvani i nezvani gosti, a uz dobro domaće vino slavili su se verski i državni praznici, svadbe i krštenja. Broj vinograda danas je simboličan, a od lepe istorije ostala je samo pesma. Međutim mlađi naraštaji meštana ponovo podiužu vinograde i u Monoštoru već danas možete okusiti i monoštorska vina.

Prijavite se na naše vesti