Trinaesti Bodrog fest

U Bačkom Monoštoru, proteklog vikenda, održan je trinaesti festival tradicije, kulture i prirode – Bodrog fest. Prvoga dana festivala – petak, održan je Bodroški kotlić, uz učešće od ukupno 107 kuvara ribljeg paprikaša. Uz muziku benda Apsolutno romantično, prisutni su se zabavljali do sitnih sati, a nagrade za najbolji paprikaš osvojili su: Albert Buš (Bezdan) – peto mesto, Uroš Momčilović i Dragan Bajdobranski (ŽAK Sombor) – četvrto mesto, Dragomir Đeverlija (Bački Monoštor) – treće mesto, Boro Leka (Bački Monoštor) – drugo mesto i prvo mesto – Mile Čanadžija iz Bezdana.

Trinaesti Bodrog fest, 2017, Bački Monoštor
Trinaesti Bodrog fest, 2017

Subota je obilovala programima i sadržajima za sve uzraste i ukuse. Program je krenuo muzičkom radionicom koju je vodio Denis Kovač, kao i ekološkim sadržajima u režiji WWF Srbija – Svetske organizacije za prirodu. Prigodne programe u sklopu Bodroškog kulturnog kutka imali su još i Crveni krst Sombor, JP Vojvodinašume, OŠ 22. oktobar Bački Monoštor, Galerija Milan Konjović, Klub ljubitelja stripova Sombor... uz već tradicionalnu izložbu slika Stipana Kovača Malanke. Vrlo zapažena je bila i promocija knjige Bore Otića Šorom, sredom”, održana na otvorenom. U 11h upriličeno je otvaranje izložbe fotografija čiji su autori 9-oro fotografa, članova Foto asocijacije Vojvodine, pod nazivom: Foto safari Bački Monoštor. Po nastupu Mažoret kluba iz Sonte, u podne je festival zvanično otvoren na glavnoj bini, raportom Josipa Đipanova zameniku gradonačelnice – Antoniju Ratkoviću. Nakon zvaničnog obraćanja zamenika gradonačelnice, usledila je Bodroška fijakerijada, paradom jahača i fijakera. Proglašene i nagrađene su najlepše zaprege, jahači, kao i najlepša grla fijakerijade, te najmlađi i najstariji učesnik fijakerijade. Programe su pripremili i mališani iz KUDH-a Bodrog, članovi SK Figura Sombor i Denis Kovač. U najboljem redu je prošao i program sa nastupima pevačkih grupa i horova u crkvi, gde su se predstavili: ŽPS Kraljice Bodroga Bački Monoštor, ŽPG GKUD Sombor Sombor, SKUD Izvor Stanišić, ŽPG Varošanke Sombor, MPG Varošani Sombor i VA Musica Viva i studenti Muzičke Akademije u Beogradu i Novom Sadu.

Trinaesti Bodrog fest, 2017, Bački Monoštor
Trinaesti Bodrog fest, 2017

Iako je kiša prekinula festival, pa su izlagači sa štandovima proizvoda starih zanata i ručnih radova, kao i brojni kuvari koji su pripremali monoštorske gurmanluke, morali da se spakuju i sklone se sa kiše, program je nastavljen u onom obliku koga su dozvoljavale prilike. Nastupi KUD-ova predviđeni za 18h na glavnoj bini realizovani su u Domu kulture u intimnijoj atmosferi, pa su članovi: ŽPS Kraljice Bodroga Bački Monoštor, FD Šokadija Osijek, MPG Petrova Gora Kljajićevo, GKUD Ravangrad, ŽPG KUD Klasje Slavonije Antunovac i GKUD Sombor Sombor, imali prilike da među sobom uživaju u scenskim nastupima. Na istom mestu održan je i koncert tamburaškog sastava Ravnica”. Večernji program povodom Svetskog dana mladih, organizaciji UG Bodrog”, održan je u Centru građanskih aktivnosti, nastupima D.J.- eva: DJ Beta, DJ Nenad V. – Brica i DJ Raca.

Značajno za ovogodišnji Bodrog fest je proglašenje UNESKO Rezervata Biosfere Bačko Podunavlje” u junu mesecu, čime je Gornje Podunavlje upisano na svetsku listu rezervata, a veliku ulogu za donošenje ovakve odluke, odigrao je upravo Bački Monoštor aktivnostima na razvoju eko-ruralnog turizma i očuvanju prirode i kulturnog nasleđa. Povodom toga, premijerno je predstavljena i slika površine 35 m², na kojoj je predstavljen upravo prizor iz Bačkog Podunavlja”, a njeni autori su Stipan Kovač – Malanka i Milorad Rađenović – Đene.

I ovaj Bodrog fest organizovan je od strane Mesne zajednice Bački Monoštor i monoštorskih udruženja, a glavni pokrovitelji istog su Grad Sombor i AP Vojvodina – Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu.

Dejan Mitić, Bački Monoštor

Dejan Mitić

Urednik veb sajta

O meni
Prijavite se na naše vesti