Ko poštuje cvet, poštovaće i svet

Ljubav i briga o životnoj sredini i okruženju nešto su čime se ljudi našeg kraja veoma ponose. Poseban odnos prema šumama i vodama koje ih okružuju imaju Monoštorci i organizacije i pojedinci koji deluju u ovome selu.

Ko poštuje cvet, poštovaće i svet, Bački Monoštor
Ko poštuje cvet, poštovaće i svet

Jedna od značajnih i neobičnih aktivnosti u ovome selu organizovana je u nedelju, 01. oktobra, u organizaciji Pčelarskog društva Pčela, Kluba sportskih ribolovaca Šaran, Udruženja građana Podunav i podršku i učešće OŠ 22. oktobar Bački Monoštor, Udruženja građana Bodrog, Mesne zajednice Bački Monoštor, UR Ribarska tajna Sombor, Crvenog krsta Sombor. Tridesetak učenika monoštorske škole, pretežno mlađih razreda, pod vođstvom svojih nastavnika, učestvovalo je u nesvakidašnjoj edukaciji u prirodi, na lokaciji ribnjaka u Monoštoru i porodičnom pčelinjaku Zetović – Periškić.

Nakon okupljanja u pčelarskom domaćinstvu Ivice i Anice Periškić, deca su biciklima krenula u avanturu. Prva po redu bila je edukacija o osnovnim principima sportskog ribolova, koju je vodio Đura Rang, uz pomoć svojih kolega iz KSR Šaran. Deca su se po upoznavanju najvažnijih pravila, oprobala u pecanju. Domaćini sa ribnjaka – porodica Đanić, vodili su računa o kilaži i broju komada ulovljene ribe, pa su najuspešniji mladi ribolovci bili i nagrađeni. Rad sa decom na razvijanju svesti o značaju prirode dugogodišnja je aktivnost koju sprovodi KSR Šaran kroz projekat Štapom protiv miša.

Ko poštuje cvet, poštovaće i svet, Bački Monoštor
Ko poštuje cvet, poštovaće i svet

Posle pecanja i malo igranja, deca su sa svojim mentorima iz PD Pčela imala priliku da nastave sa aktivnostima pčelarske sekcije, obrađujući teme koje se tiču: vrsta i delova košnica, faza razvoja pčelinjeg društva, trenutnom stanju pčelinjih društava itd. Radionicu je vodio Ivica Periškić, uz svesrdnu podršku domaćina pčelinjaka – porodice Zetović. Kroz projekat Ko poštuje cvet, poštovaće i svet za ovu priliku, UG Podunav je obezbedilo novu pčelarsku opremu za male pčelare, u vidu bluza, šešira, literature, kao i pčelarskog pribora. Ovaj projekat podržan je od strane Grada Sombora kroz programe za decu.

Druženje se završilo u kampu Crvenog krsta, podelom priznanja za najaktivnije i najuspešnije pčelare i pecaroše, a svako dete dobilo je i prigodne pakete sa pčelarskim proizvodima i ribolovačkim priborom, koje su obezbedili domaćini i organizatori ove aktivnosti.

Dejan Mitić, Bački Monoštor

Dejan Mitić

Urednik veb sajta

O meni
Prijavite se na naše vesti