Somborci na festivalu gastronomije Ukusi Vojvodine

Ukuse Sombora na prvom festivalu gastronomije održanom u Novom Sadu proteklog vikenda uspešno su predstavili UŽ Udahni život Stanišić, UG Podunav Bački Monoštor, Udruženje vinara iz Riđice i Udruženje Lemeški kulen iz Svetozara Miletića.

Predstavnici LAG-a, 2017, Bački Monoštor
Predstavnici LAG-a, 2017

Ova udruženja predstavila su se u sklopu LAG-a Panonski fijaker i Turističke organizacije Grada Sombora. Tokom dva dana festivala, Novosađani i gosti u Limanskom parku, uživali su u organskim proizvodima od paradajza – dehidriranom čeri paradajzu, čeri paradajzu u ulju, pekmezu od paradajza sa domaćim krofnama, ajvaru, lemeškom kulenu, kobasicama, pečenici, monoštorskom kulenu od divljači i ribe, domaćoj slanini, medenjacima, štrudlicama sa makom, šumskom, livadskom i bagremovom medu, sve to je odlično išlo uz riđičko vino, a rasprodali su se i monoštorski domaći rezanci, kao i začinska paprika.

Predstavnici LAG-a, 2017, Bački Monoštor
Predstavnici LAG-a, 2017

Gastronomija je prepoznata kao glavni turistički motor Vojvodine, koji u kombinaciji sa kulturnim nasleđem i prirodnim lepotama ovoga kraja čini kompletnu turističku ponudu, kako pokrajine, tako i svake pojedinačne destinacije, pa i Grada Sombora sa njegovim naseljenim mestima. Organizatori festivala Ukusi Vojvodine odvažili su se da odličnim marketingom i ukusno osmišljenim ambijentom manifestacije podsete Novosađane na domaću hranu koja svakoga vraća za porodičnu trpezu i budi uspomene na vredne bake i majke koje su vojvođanske specijalitete spremale kao od šale.

Prema utiscima posetilaca, festival je dobio pohvale za ideju i inicijativu, jedine zamerke su bile u pravcu nedovoljne količine hrane koja je bila na raspolaganju, što govori o tome da je posećenost prevazišla sva očekivanja, a to će organizatori svakako da uzmu u obzir prilikom organizacije sledećih Ukusa Vojvodine.

Dejan Mitić, Bački Monoštor

Dejan Mitić

Urednik veb sajta

O meni
Prijavite se na naše vesti